Blogg 01.12.2020

Mange bilister bytter til vinterdekk hvert år etter de gamle piggdekkreglene. Men det beste ville være å bytte til vinterdekk basert på det rådende føre, fordi det allerede kan være for sent etter den første frostnatten. Det kan det nå også være en veldig god tid å øve på hvordan man bruker fjernlys riktig. Sørg for å være forberedt og hold frontlykter og annet utstyr i god stand, avhengig av været!

Hver høst blir kjøreforholdene mer utfordrende på to områder: Det kjøligere været gjør at veiene er glatte, og mørke morgener og kvelder hindrer sikt. Har du hatt tid til å bytte til vinterdekk på bilen din?

Når den første snøen faller, kan det være for sent

Reglene for bruk av piggdekk er som følger:
I de to nordligste fylkene kan du kjøre med piggdekk fra 16. oktober til 1. mai. I resten av Norge er det kun lov å kjøre med piggdekk mellom 1. november og første mandag etter påske. Det betyr med andre ord at den eksakte fristen varierer fra år til år på våren.

Vinterdekk uten pigger har ingen konkrete regler for bruk. Men avhengig av type dekk og veiforhold, kan du bruke dem etter behov. Alle bør absolutt være mer framsynte og bytte til vinterdekk før været skifter. Selv etter første natt med frost er det sannsynligvis for sent fordi vi bilister da faktisk blir tvunget til å kjøre med sommerdekk til selve dekkskiftet.

Kjøreforholdene kan også endre seg drastisk under lengre reiser. Det lønner seg med andre ord å kontrollere hele kjørelengdens temperaturer og veiforhold for å kunne forberede seg på mer utfordrende forhold som kan oppstå langs veien.

Kan du bytte fra fjernlys til nærlys på rett tidspunkt?

Når det er mørkt, er det ofte nødvendig å ha fjernlysene på, men hvis de brukes feil, kan de også skape unødvendige risikoer for andre sjåfører. Hvis du bytter for tidlig til nærlys på et møte, dannes et unødvendig stort mørkt område mellom bilene. Hvis du bytter til nærlys for sent, vil ffjernlysene blende personen som kommer i den motgående banen.

Det er godt å øve på hvordan du bruker fjernlys nå som dagene blir mørkere. For eksempel i storbyområder hvor det er færre mørke veistrekninger, vil du raskt måtte bytte mellom fjernlys og nærlys for å ungå å blende motgående trafikk.

Om vinteren er det også viktig å kontrollere at frontlysene er isfrie før du kjører. LED-lys genererer ikke varme, så de smelter ikke is på frontlysene. På moderne biler er det ikke alltid at baklysene lyser selv om du har lys i frontlysene. Inspiser derfor også baklysene at de også er med og sørg for å slå på nærlys i dårlig vær, slik at baklysene også lyser opp.

Hvis du, til tross for forberedelsene dine for vær og føre, kommer ut for en kollisjon, ikke glem at du alltid enkelt kan gjøre skadeinspeksjon digitalt. Alt du trenger å gjøre er å sende inn bilder av skaden din via vårt nettsted. Du kan også kjøre bilen til nærmeste Werksta for skadeinspeksjon uten å måtte gjøre en avtale. Du finner våre verksteder på www.werksta.no

Ta vare på deg selv og kjør forsiktig i vintertrafikken ønsker

Georg Risheim, Leder Werksta Norge