Blogg 23.11.2020

Nå er det igjen tid for vinterdekk. For at du ikke skal bli overrasket over glatte veier, er det viktig at du bytter til vinterdekk i god tid i henhold til anbefalinger og værforhold. I tillegg er det viktig å huske på at om vinteren kontrollerer de fleste bilistene dekktrykket sitt altfor sjelden.

Været har blitt kaldere, noe som gjør det aktuelt å bytte dekk. Samtidig er det aktuelt for de fleste bilister å kontrollere dekktrykket. Det kan være en god idé å gjøre det mye oftere.

Den første gangen det er glatt, er det for sent
Man burde absolutt være forutseende og bytte til vinterdekk før kulda setter inn. Allerede etter den første frostnatten er det sannsynligvis for sent, ettersom bilister uansett må kjøre med sommerdekk til de får byttet. Kjøreforholdene kan også endre seg mye på lengre strekninger, så med andre ord lønner det seg å sjekke veiforholdene langs hele kjøreruten og forbedre seg på mer utfordrende forhold.

Kontroller dekktrykket hver måned
En undersøkelse vi gjennomførte tidligere i år avslørte at de fleste bilister faktisk bare kontrollerer dekktrykket i forbindelse med omlegging til sommer- eller vinterdekk. Det kan være en god idé å kontrollere trykket mye oftere, både av sikkerhetsmessige hensyn og av økonomiske hensyn. Den generelle anbefalingen til dekk- og kjøretøysprodusentene er at man kontrollerer dekktrykket minst én gang i måneden.

I følge Werkstas undersøkelse var bare 27 prosent av nordmennene klar over denne anbefalingen. Cirka en fjerdedel (23 prosent) trodde at anbefalingen var fire ganger per år, 37 prosent trodde at anbefalingen var å kontrollere dekktrykket i forbindelse med dekkbytte og 12 prosent trodde til og med at det var nok å kontrollere dekktrykket én gang i året.

Selv om omtrent en tredjedel av de spurte visste hvor ofte dekktrykket bør kontrolleres, følger de fleste bilister ikke den anbefalingen. Det er vanligst å kontrollere dekktrykket ved omlegging til sommer- eller vinterdekk (36 prosent). Bare 10 prosent følger anbefalingen om å kontrollere dekktrykket én gang i måneden, og 17 prosent innrømmer at de aldri har kontrollert dekktrykket.

Dekktrykket er en viktig del av det å sørge for at bilen er sikker å kjøre med. Et lavt dekktrykk påvirker kjøringen og sliter ut dekkene fortere, noe som på sikt kan gi ubehagelige overraskelser i trafikken. Jeg har også forståelse for at denne delen av vedlikeholdet av bilen glemmes. Jeg håper likevel at det takket være denne påminnelsen blir flere som følger anbefalingen for godt dekktrykk langs norske veier til vinteren.

Med ønske om trygge kjøreturer i vinter,

Georg Risheim, Leder Werksta Norge

Undersøkelsen ble besvart av over 1000 personer i Norge og ble gjennomført av SynoInt i januar 2020.