Blogg 14.07.2021

Sommerferien nærmer seg og også denne sommeren vil nok mange dra på bilferie hvis myndighetenes anbefalinger tillater det. Er du en av dem? Sørg for å forberede deg på uventede trafikksituasjoner i god tid før turen.

En kollisjon er alltid skremmende, og noen ganger er det vanskelig å vite hvordan man skal handle i en nødsituasjon – spesielt hvis ulykken skjer langt hjemmefra. Et fremmed trafikkmiljø og ulike fartsgrenser kan føre til farlige situasjoner.

Hva skal du gjøre på et ulykkessted med en bil som krasjet?

• Husk din egen sikkerhet og prøv å være rolig
• Finn ut hva som har skjedd og hvor alvorlig ulykken er. Avhengig av alvorlighetsgraden av ulykken, må du først forhindre ytterligere skader og ta vare på skadde personer.
• Selv om det ikke er skader, er det alltid lurt å ringe nødetatene. Ring for å varsle om ulykken 112 for politiet, 110 for brannvesenet og 113 for medisinske nødsituasjoner.
• Varsle annen trafikk med varseltrekant og farelys

For å kunne fortsette reisen, kan det være behov for reparasjon og inntauing eller en erstatningsbil. I tilfelle en ulykke er det best å kontakte forsikringsselskapets nødnummer umiddelbart for å få råd om hvordan du går frem.

Hvis du ikke kan ta bilen direkte til verkstedet – eller hvis du vil spare tid – kan du alltid gjøre en digital skadeinspeksjon ved å sende inn bilder av bilskaden. Å laste opp bildene dine er ikke bindende, men hjelper oss med å estimere omfanget og kostnaden for reparasjonen.

Forbered deg før turen
Før lengre turer er det også bra å gå gjennom bilforsikringen og boligforsikringen. Ta med forsikringsbevis og noter telefonnummeret til forsikringsselskapets beredskapssenter.

Ikke glem å gjennomgå hvilket sikkerhetsutstyr du har i bilen din før avreise. For eksempel advarseltrekant, pulverslukker, refleksvest og førstehjelpsutstyr. Hvis du ikke allerede har denne typen av utstyr, må du sørge for å ha det i orden før turen, både for turer i hjemlandet og i utlandet. I mange land er det lovpålagt å ha pulverslukker, refleksvest og førstehjelpsutstyr i bilen.

I tillegg til disse tipsene er det selvfølgelig viktig å følge myndighetenes instruksjoner og anbefalinger om alle turer i løpet av denne eksepsjonelle tiden med Corona.

Vi i Werksta ønsker deg en solrik og trygg bilferie!

Georg Risheim, Leder Werksta Norge