Hvis ulykken inntreffer på ferie, gjør dette!

Blogg 14.07.2021

Sommerferien nærmer seg og også denne sommeren vil nok mange dra på bilferie hvis myndighetenes anbefalinger tillater det. Er du en av dem? Sørg for å forberede deg på uventede trafikksituasjoner i god tid før turen.

En kollisjon er alltid skremmende, og noen ganger er det vanskelig å vite hvordan man skal handle i en nødsituasjon – spesielt hvis ulykken skjer langt hjemmefra. Et fremmed trafikkmiljø og ulike fartsgrenser kan føre til farlige situasjoner.

Hva skal du gjøre på et ulykkessted med en bil som krasjet?

• Husk din egen sikkerhet og prøv å være rolig
• Finn ut hva som har skjedd og hvor alvorlig ulykken er. Avhengig av alvorlighetsgraden av ulykken, må du først forhindre ytterligere skader og ta vare på skadde personer.
• Selv om det ikke er skader, er det alltid lurt å ringe nødetatene. Ring for å varsle om ulykken 112 for politiet, 110 for brannvesenet og 113 for medisinske nødsituasjoner.
• Varsle annen trafikk med varseltrekant og farelys

For å kunne fortsette reisen, kan det være behov for reparasjon og inntauing eller en erstatningsbil. I tilfelle en ulykke er det best å kontakte forsikringsselskapets nødnummer umiddelbart for å få råd om hvordan du går frem.

Hvis du ikke kan ta bilen direkte til verkstedet – eller hvis du vil spare tid – kan du alltid gjøre en digital skadeinspeksjon ved å sende inn bilder av bilskaden. Å laste opp bildene dine er ikke bindende, men hjelper oss med å estimere omfanget og kostnaden for reparasjonen.

Forbered deg før turen
Før lengre turer er det også bra å gå gjennom bilforsikringen og boligforsikringen. Ta med forsikringsbevis og noter telefonnummeret til forsikringsselskapets beredskapssenter.

Ikke glem å gjennomgå hvilket sikkerhetsutstyr du har i bilen din før avreise. For eksempel advarseltrekant, pulverslukker, refleksvest og førstehjelpsutstyr. Hvis du ikke allerede har denne typen av utstyr, må du sørge for å ha det i orden før turen, både for turer i hjemlandet og i utlandet. I mange land er det lovpålagt å ha pulverslukker, refleksvest og førstehjelpsutstyr i bilen.

I tillegg til disse tipsene er det selvfølgelig viktig å følge myndighetenes instruksjoner og anbefalinger om alle turer i løpet av denne eksepsjonelle tiden med Corona.

Vi i Werksta ønsker deg en solrik og trygg bilferie!

Georg Risheim, Leder Werksta Norge