Blogg 21.10.2021

Refleks for fotgjengere er en oppfinnelse fra de nordiske landene som forbedrer synligheten betydelig i mørket og kan redde livet ditt. Drøye 15 prosent, som tilsvarer 660 000 nordmenn over 18 år, bruker ikke refleks. Det avdekket en landsrepresentativ undersøkelse som Infact gjennomførte for NAF i oktober 2020.

Det er altfor uvanlig å se en refleks henge på en jakke eller veske blant fotgjengere i Norden. Visste du at refleks ble oppfunnet i Finland og utenfor de nordiske landene som nesten ingen vet om?

Ifølge det finske vegvesenet ble refleksen for fotgjengere oppfunnet av bonden Arvi Lehti fra St. Bertils ved årsskiftet mellom 1940- og 50 -årene. Innovasjonen oppsto på grunn av et eget behov, ettersom Lehti manglet ekstra synlighet for sin hestevogn. Sønnen Taisto Lehti sørget for å modellbeskytte den populære snøfnuggreflektoren designet av Kalervo Suomela. Refleksen ble standardisert i 1979.

I motsetning til Norge og Sverige står det i Finland og Estland i Vegtrafikkloven at fotgjengere må bruke reflekser i mørket.

Få verdens billigste livsforsikring

Cirka 40 prosent av alle trafikkulykker med fotgjengere skjer når det er mørkt. Barn utsettes for den største faren i trafikken, og hver forelder må minne om at en bilist som kjører med fjernlys ikke ser en fotgjenger uten refleks før fotgjengeren er omtrent 150 meter foran dem. Hvis du derimot bruker en refleks, kan du bli sett fra opptil 600 meter unna, noe som gir bilisten mye mer reaksjonstid.

En bilist som kjørermedi nærlys, merker først en fotgjenger uten refleks på omtrent 50 meters avstand, mens du med refleks kan sees på opptil 350 meters avstand.

I dag er det mange forskjellige typer reflekser. Det er harde og myke hengende reflekser som du kan feste på klær eller vesker, strekk- eller snapreflektorer som brukes rundt håndledd eller ankler, samt refleksvest og refleksdekaler. Med et slikt utvalg er det ingen grunn til ikke å bruke refleks.

”Selv tilbringer jeg mye tid utendørs og bruker alltid refleks. Dette er verdens billigste livsforsikring, og vi i Werksta anbefaler at alle sørger for å bruke refleks i mørket.”

 

Georg Risheim, Leder Werksta Norge